Ullmanilainen uniryhmämenetelmä

Unet ovat oikotie tiedostamattomaan.

Ihmisillä on aina ollut syvä kiinnostus unia ja niiden merkityksiä kohtaan. Unia voi oppia ymmärtämään esimerkiksi erityisissä uniryhmissä. Psykiatrian erikoislääkäri Markku Siivola on suomalainen uniryhmätekniikan uranuurtaja. Tekniikan on kehittänyt 1970-luvulla yhdysvaltalainen Montague Ullman, joka on toiminut myös Markku Siivolan innoittajana.


Ryhmän jokaisessa kokoontumisessa yksi jäsen kertoo yhden oman unensa. Eläytyvä kuunteleminen on yhtä tärkeää kuin kertominenkin.

Uniryhmissä tärkeintä on luottamus ja turvallinen tunnelma. Toisten unia ei kerrota ryhmän ulkopuolella. Uniryhmän jäsenet ovat keskenään tasa-arvoisia, kukaan ei voi olla asiantuntija toisen unelle.


Mitä uniryhmässä tapahtuu?

Unta käsitellään tarkkaan määritellyn ja perustellun järjestyksen mukaan. Eri vaiheilla on oma tärkeä merkityksensä unen sanoman ymmärtämisessä.

Uniryhmän perusperiaate on, että unen ymmärtäminen ei kuulu vain asiantuntijoille, päinvastoin: "Unet takaisin asiantuntijoilta niille, joille unet todella kuuluvat eli unennäkijälle itselleen. Unet ovat portti johonkin todella valtavaan ja syvään, ne ovat osa kollektiivista alitajuntaa. Jos muistaa unensa, on myös valmis kohtaamaan sen sisältämän viestin. Unia ei kannata pelätä" (Markku Siivola). 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita